• Cart
  • Please enable WooCommerce

Splošni pogoji

Splošni in posebni pogoji trgovine 1. Alternativa

Splošni pogoji spletne trgovine 1. Alternativa so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

S spletno trgovino 1. Alternativa (v nadaljevanju tudi » trgovina«) upravlja podjetje Prima elekta d.o.o. , dajanje lahkih motornih vozil v najem in zakup – Vadnalova 6,  8257 Dobova, matična številka: 2222230000, davčna številka: SI 21606781, ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju tudi prodajalec nadomestnih delov ter storitev za vozila BMW in MINI).

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine 1. Alternativa, pravice in obveznosti uporabnika in trgovine ter urejajo poslovni odnos med trgovino 1. Alternativa in kupcem.
Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi. Splošni pogoji poslovanja so na vpogled tudi na prevzemnih mestih podjetja Prima elekta d.o.o.

Z registracijo in vpisom v spletno trgovino 1. Alternativa postane obiskovalec registriran uporabnik spletne trgovine 1. Alternative, kar tudi potrdi s registracijo preko elektronske pošte.

Registriran uporabnik spletne trgovine 1. Alternative (v nadaljevanju tudi uporabnik) pridobi pravico do nakupa v spletni trgovini 1. Alternativa .
Obiskovalec lahko registracijo za uporabnika 1. Alternative opravi preko spleta. Ob registraciji v spletno trgovino kot registriran uporabnik 1. Alternative, pridobi obiskovalec uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Uporabniško ime in geslo uporabnika 1. Alternative nedvoumno določata in se povezujeta z vnesenimi podatki.

Registracija je možna tudi med postopkom nakupa.

Če želi uporabnik kadarkoli kasneje svoj naslov elektronske pošte zamenjati z drugim, mora zahtevek za to poslati na info@prva-alternativa.si. V kolikor bo sprememba elektronskega naslova možna, bo izvedena isti ali najkasneje naslednji delovni dan. O tem pa bo uporabnik obveščen prek elektronske pošte.

Spletna trgovina 1.Alternativa se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovil naslednje informacije:

 • podatke o podjetju Prima elekta d.o.o. (ime in sedež podjetja, matična številka),
 • kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • bistvene lastnosti artiklov (v nadaljevanju tudi nadomestni del ali storitev) ter rok veljavnosti tega podatka,
 • dostopnost artiklov (vsak artikel, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
 • pogoje dostave artiklov (ter način, kraj in rok dostave),
 • cene, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 • način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka,
 • časovno veljavnost ponudbe,
 • rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop – velja samo za izdelke kupljene v spletni trgovini 1. Alternativa (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),
 • pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Zaradi narave poslovanja prek spleta se lahko ponudba 1. Alternative ažurira in spreminja pogosto in hitro. Cena artiklov v spletni trgovini 1. Alternative je prikazana kot cena z DDV.
Prikazana cena je cena, ki velja za vse uporabnike, torej goste in registriran uporabnike spletne trgovine 1. Alternativa.

Cena storitve s šifro placilo_varscine je cena brez DDV. Varščina se ob nakupu končnega artikla upošteva kot delno plačilo.

 • Artikel z šifro “placilo_varscine” je na artikel v ponudbi 1.Alternative. S to oznako je izpostavljen za nedoločen čas.

Kupoprodajna pogodba med 1. Alternativo in kupcem je v spletni trgovini 1. Alternative sklenjena v trenutku, ko 1. Alternativa kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila (sporočilo s podrobnostmi o naročilu). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za 1. Alternativo kot za kupca. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku gostovanja, ki ga ima zakupljenega podjetje Prima elekta d.o.o.

 • s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa, Maestro)*
 • preko spletnega plačevanja (Paypal)
 • s gotovino na fizičnem prodajnem mestu 1. Alternative

* Plačilo s plačilnimi in kreditnimi karticami je možno na fizičnem prodajnem mestu in preko spletene trgovine 1. Alternativa. Pri posameznih primerih naročila si pridržujemo pravico zahtevati plačilo z nakazilom na račun 1. Alternative po ponudbi/predračunu, pri čemer še vedno velja cena z DDV. V primeru plačila varščine za storitev s šifro placilo_varscine se obračuna dodatni strošek za transakcijo in sicer v vrednost 1% zneska .

Na prevzemnih mestih 1. Alternative , je možno plačilo z gotovino ali s plačilno oziroma kreditno kartico (Activa, Mastercard, Visa, Visa Electron, American Express, BA Maestro).

1. Alternativa ob dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun in sicer v elektronski ali fizični obliki na e-naslov/fizični naslov kupca (odvisno od želja in potreb kupca). V primeru osebnega prevzema na prevzemnem mestu prejme kupec natisnjen račun za nakupljene artikle ob njihovem prevzemu. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti podatkov naročnika na izdanih računov ne upoštevamo.

* Plačilo s kreditnimi in plačilnimi karticami je možno na fizičnih prodajnih mestih in preko spleta. V primeru plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami veljajo še naslednji pogoji: plačnik (podatki v računu uporabnika) mora biti ista oseba ali organizacija, kot je lastnik plačilne ali kreditne kartice, po potrditvi prejema naročila ni možna sprememba vsebine naročila oz. končnega zneska naročila.

Naročilo in plačilo storitve s šifro placilo_varscine, je namenjeno tistim kupcem, ki bi si želeli prihraniti pot do fizičnega prodajnega mesta, banke ali pošte. Plačilo je potrebno v primerih, ko se naroči nadomestni del in 1. Alternativa zahteva plačilo varščine.

Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. 1. Alternativa naročilo pregleda, preveri status transakcije  in v nadaljevanju naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. 1. Alternativa lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Pri dobavi artiklov, ki jih 1. Alternativa nima na zalogi v lastnem skladišču, je 1. Alternativa izključno vezana na dobavo s strani svojega dobavitelja in na čas, v katerem lahko ta dobavitelj dostavi artikel do 1.Alternative . Če je dobavna doba zelo dolga in kupec ne želi čakati, lahko kupec to sporoči 1. Alternativi, ki bo naročilo odstranila in vrnila kupcu morebitna že vplačana sredstva. 1. Alternativa je kupcu dolžna vrniti vplačan znesek v primeru, da dobava naročenega materiala traja več kot en mesec. 1. Alternativa kupcu povrne samo vplačan znesek in ne prevzema nikakršne odškodninske odgovornosti (velja tudi za artikel s šifro “placilo_varscine”). Če dobavitelj 1. Alternativi ne potrdi dobavljivosti naročenih artiklov najkasneje do izteka treh mesecev od dneva oddaje naročila, lahko 1. Alternativa naročilo kupca zavrne iz razloga, ker artikel ni na razpolago. Z dnem zavrnitve naročilo kupca preneha veljati. 1. Alternativa ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave artiklov, ki jih 1. Alternativa nima na zalogi v lastnem skladišču.

Naročilo je odpremljeno/Naročilo je pripravljeno za prevzem
1. Alternativa v dogovorjenem roku artikel pripravi, odpošlje oziroma pripravi za osebni prevzem in o tem po elektronski pošti ali SMS sporočilu obvesti kupca.  V primeru, da se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora prodajalca o tem nemudoma obvestiti na telefonsko številko 05 92 51 443 ali po e-mailu na naslov info@prva-alternativa.si.

V primeru naročila nadomestnih delov na željo kupca, vračilo naročenega materiala ni mogoče.

Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo).

Garancija na originalne nadomestne dele BMW IN MINI je dve leti od dneva nakupa le v primeru, da je originalni nadomestni del vgrajen v podjetju Prima elekta d.o.o., Vadnalova 6, 8257 Dobova.

Garancija na originalnu enakovredne nadomestne dele BMW IN MINI je eno leto od dneva nakupa le v primeru, da je originalu enakovredni nadomestni del vgrajen v podjetju Prima elekta d.o.o., Vadnalova 6, 8257 Dobova.

Kdaj je napaka stvarna?

 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet
 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana
 • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane
 • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kako se preverja primernost artikla?
Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi?
Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled nadomestnega dela.

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

 • Kupec je dolžan nadomestni del, ki ga je prodajalcu izročil v garancijsko ali drugačno obravnavo, po zaključku obravnave prevzeti. Kupec prevzame nadomestni del na prevzemnem mestu, na katerem ga je osebno izročil prodajalcu, v primeru, da ga je poslal po pošti, pa mu bo vrnjen na naslov za dostavo.
 • Prodajalec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi nadomestnega dela iz obravnave ter ga pozove na prevzem nadomestnega dela. Kupec je dolžan nadomestni del prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila.

Če kupec artikla ne prevzame v navedenem roku, se artikel izroči v hrambo prodajalcu na naslovu njegovega skladišča: Prima elekta d.o.o., Vadnalova 6, 8257 Dobova. Prodajalec hrani artikel v lastnem skladišču do poteka 6 mesecev od dneva obvestila. Prodajalec ima za to obdobje pravico do povračila vseh stroškov skladiščenja (1 €/dan) ter pravico do povračila vseh za ohranitev artikla potrebnih stroškov.

Po poteku 6 mesecev od dneva obvestila lahko prodajalec nadomestni del proda in doseženi znesek kupnine, po odbitku prodajnih in ostalih stroškov prodajalca, nakaže kupcu. V primeru, da je vrednost nadomestnega dela neznatna, ga lahko prodajalec podari v dobrodelne namene in v tem primeru kupcu ni dolžan nobenega vračila. Prodajalec 15 dni pred iztekom 6 mesečnega roka hrambe kupca obvesti o nameravani prodaji oziroma o podaritvi nadomestnega dela, po prodaji pa tudi o doseženi ceni in znesku stroškov ter o nakazilu preostanka kupnine na transakcijski račun kupca.

Artikli z odrto embalažo so bili vrnjeni, na 1. Alternativo in imajo lahko manjše pomanjkljivosti (poškodovana embalaža/artikel, odprta embalaža, itd.) in gredo v nadaljnjo prodajo.

Vrnjene artikle v 1. Alternativo pregledamo. Zaradi pregleda za te artikle kljub vračilu in odprti embalaži ipd. zagotavljamo njihovo brezhibno delovanje.
V primeru nedelovanja vrnjenega artikla je stranka upravičena do garancijskega popravila in do odstopa od pogodbe v enakih rokih, kot veljajo za ostale artikle.

Pogodbeni partner za dostavo pošiljk prodajalca 1. Alternativa je Pošta Slovenije, vendar si 1. Alternativa pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem naročilo lahko izpolnil bolj učinkovito.

1. Alternativa uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.
Za varne avtorizacije in transakcije s kreditnimi karticami skrbita prodajalec Prima elekta d.o.o. , Vadnalova 6, 8257 Dobova in 3-D Secure. Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne shranjujejo na strežniku 1. Alternative.

1. Alternativa se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z ZVOP-1.
Alternativa za nedoločen čas hrani naslednje podatke registriranih uporabnikov spletne trgovine 1. Alternativa: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije z 1. Altrnativo.
1. Alternativa navedene osebne podatke uporabi izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo s registriranimi uporabniki.Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.
Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-mail naslova, uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

1. Alternativa bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1.
Oglasna elektronska sporočila 1. Alternative bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj 1. Alternativa bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo 1. Alternativa izrecno spoštoval.
 • Oglasna sporočila 1. Alternative bodo jasno razvidna in jasno ločena od iger in tekmovanj.

1. Alternativa se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da 1. Alternativa ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo 1. Alternativa kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega artikla.

1.Alternativa spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. 1. Alternativa se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

V primeru težav se kupec s podajalcem 1. Alternativa lahko poveže telefonsko na telefonsko številko 05 59 25 14 43 ali po elektronski pošti na info@prva-alternativa.si. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@prva-alternativa.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

1. Alternativa se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem.
Zato si 1. Alternativa prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Hvala za zaupanje!

Pogoji veljajo od 31. maja 2016.

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do spleta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi piškotkov hitrejša in preprostejša. Spletno mesto si tako zapomni posameznikove preference in izkušnje, s čimer je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je učinkovitejše in prijaznejše.

Na spletni strani uporabljamo naslednje piškotke:

 _ga  – To naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta. Čas trajanja je 2 leti.
_gat – Piškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zadetkov. Čas trajanja je 10 minut.
Cc_social – To je piškotek, ki je potreben za pravilno delovanje obvestila o piškotkih. Vrednost je YES. Ta piškotek hrani informacijo o tem, da morata biti obvezna piškotka dovoljena.
Cc_analytics – To je piškotek, ki je potreben za pravilno delovanje obvestila o piškotkih. Vrednosti sta YES ali NO. Ta piškotek hrani informacijo o tem ali ste dovolili piškotke, ki jih uporablja Google Analytics. Čas trajanja je eno leto.
cc_necessary – To je piškotek, ki je potreben za pravilno delovanje obvestila o piškotkih. Vrednost je YES. Ta piškotek hrani informacijo o tem, da morata biti obvezna piškotka dovoljena. Čas trajanja je eno leto.
PHPSESSID – Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami. Poteče na koncu seje.
redux_color_scheme_upload_dir – Poteče ob  koncu seje

Onemogočenje piškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Back to top